Promenádní koncert - Dolnovanka

čtvrtek 15. srpen 2024, 17:00

Třetí promenádní koncert bude v režii dechového orchestu Dolnovanka, který se uskuteční na náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě.

Počátek Dolnovanky navázal na dlouholetou tradici kdysi velice populární hudby dolnoújezdských muzikantů, který spadá do poloviny třicátých let dvacátého století. Tehdy se skupina muzikantů z Dolního Újezda a blízkého okolí odtrhla od velké dechovky kapelníka Františka Lipavského ze Sebranic. Prvním kapelníkem se stal v r. 1937 František Král, otec stále hrajícího Josefa Krále. František Král se postaral o zviditelnění kapely nejen v Dolním Újezdě, ale i v širokém okolí. Takže základy současné kapely sahají do období před osmdesáti lety. Druhým kapelníkem dolnoújezdské kapely byl Josef Simon, který vedl kapelu od roku 1964.

V roce 1975 se dechovka omladila o další muzikanty z širšího okolí a za podpory JZD Obránců míru Dolní Újezd vznikla dechová hudba Dolnovanka pod vedením Zdeňka Paťavy z Budislavi. Velikou pomocí zdejšího JZD bylo vybavení kapely novými nástroji, zpěvovou aparaturou, stejnokroji a notovým materiálem, což ji samozřejmě v té době umožnilo velkou možnost rozvoje. Proto byla vybrána v roce 1976 jako doprovodný orchestr vlaku družby do tehdejšího Sovětského svazu a účinkovala v Kyjevě, na Jaltě a v Moskvě. Aby se mohla kapela dále rozvíjet, bylo nutné v roce 2004 založit občanské sdružení (od roku 2016 spolek) Dechová hudba Dolnovanka.

Od roku 2010 vede dechovou hudbu Dolnovanku Petr Čermák z Desné. Většina členů se v průběhu let stala i aktivními muzikanty jiných kapel v okolí, z čehož vyplývá, že muzikantů neustále ubývá. Kapela hraje na většině dechovkových akcí v Dolním Újezdě, Litomyšli a okolí. S Dolnovankou zpívají Gabriela Řeháková a Radek Klusoň. V repertoáru kapely jsou lidové písně v úpravě českých i moravských autorů.

Radek Klusoň - zpěv
Gabriela Řeháková - zpěv
Josef Novák - křídlovka 1
Petr Čermák - kapelník, křídlovka 2
Vojtěch Čermák - tenor
Michael Dvořák - baryton
Jaroslav Hrubeš - klarinet B
Jaroslav Prudič (Jaroslav Čermák) - klarinet Es
Pavel Šejbl - trubka
Luboš Lipavský - trombon
Jan Jovbak (Josef Kladivo) - bicí
Luboš Šváb - tuba
zvukový technik - Miloslav Lněnička

 

Vstupné je zdarma.

jarmarky logo2

« Březen 2024 »
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Projekty

  • bubenicky festival logo

  • hudbapomaha


Partneři